Scrubben is een wellness voor je huid - Kruidenwonder (2024)

Scrubben is een wellness voor je huid en vaak heb je deze ingrediënten al standaard in je keuken. Je kan dus snel aan de slag door ze toe te voegen aan een plantaardige olie.

Het voordeel van deze natuurlijke scrubs is dat je huid er super op reageert. Je huid gaat weer stralen en oogt weer helemaal gezond. Hierdoor stimuleer je niet alleen je bloedcirculatie maar verdwijnt je droge, doffe en schilferige huid als sneeuw voor de zon.

Inhoud verberg

1Een stukje anatomie van je epidermis (opperhuid)

1.1De opbouw van je opperhuid (epidermis)

2Waarom is je huid scrubben nu net zo goed?

3Welke ingrediënten stop je in een scrub?

3.1Plantaardige olie

3.2Natuurlijke scrub ingrediënten

3.2.1Dode zeezout

3.2.2Havermout

3.2.3Koffie

3.3Optioneel etherische olie

5Hoe vaak moet je scrubben?

6Hoe gebruik je deze scrubs?

7Eindconclusie

Een stukje anatomie van je epidermis (opperhuid)

Onze huid is het grootste orgaan van ons lichaam en beschermt ons lichaam tegen de uitdrogende en agressieve invloeden van buitenaf. Het is dus uiterst belangrijk dat deze natuurlijke huid barrière intact, gezond, vochtig maar ook gesmeerd blijft om zijn taak van barrière te vervullen.

Deze natuurlijke beschermlaag heeft een pH-waarde van ongeveer 5,5 en noemen we de zuurmantel. De zuurmantel bestaat uit zweet, talg en dode huidcellen. Deze licht zure huid beschermt je tegen micro-organismen (slechte bacteriën, virussen en schimmels), chemische stoffen en fysische invloeden. Maar houdt tegelijk ook je huid gehydrateerd, soepel, elastisch en sterk. Belangrijk is om je huid zo te houden.

Een scrub en een cosmetica op natuurlijke basis gaan je opperhuid voeden maar de dermis (lederhuid) moet je voeden door het eten van gezond voedsel met veel met vitaminen, mineralen, eiwitten, meervoudige onverzadigde vetzuren en natuurlijk door het drinken van voldoende water.

De opbouw van je opperhuid (epidermis)

Je opperhuid is slechts enkele tienden van een millimeter dik met natuurlijk een uitzondering van je voeten, ellebogen en knieën. De epidermis is van binnen naar buiten toe opgebouwd uit 5 lagen:

  • basaal cellen laag (stratum basale)
  • stekel cellen laag (stratum spinosum)
  • korrel laag (stratum granulosum)
  • (rheinse barrière is niet te beschouwen als laag maar eerder als een grens tussen vochtarm en vochtrijk. Naar de korrel laag toe bevatten de cel lagen nog 60 à 70% water maar naar de doorschijnende laag toe bevat het steeds minder water tot uiteindelijk 10% aan de hoornlaag)
  • doorschijnende laag (stratum lucidum)
  • hoornlaag (stratum corneum)

In de stratum basale worden onze nieuwe huidcellen gevormd. Deze cellen met celkern worden via de andere lagen naar buiten toe opgeschoven waardoor ze steeds verder van de bloedvaten van de dermis komen te liggen. Hierdoor worden ze niet meer gevoed, vermindert het vocht en drogen ze uiteindelijk uit (verhoorning). Met andere woorden het worden dode huidcellen als ze steeds verder van de lederhuid (dermis) verwijderd raken.

Waarom is je huid scrubben nu net zo goed?

Je huid vernieuwt om de 28 dagen maar hoe ouder je huid, hoe langzamer ook het proces van je huid vernieuwing verloopt. Bij de auto-immuunziekte “psoriasis” vernieuwt de huid zich in slecht 7 dagen. Dit is 4 maal sneller dan normaal. Psoriasis kenmerkt zich in een versnelde deling (proliferatie) en een verminderde rijping (differentiatie) van de hoorncellen. Net omdat deze cellen niet normaal uitrijpen is ook het afschilferen sterk verstoord.

Door het scrubben van je huid verwijder je al de dode huidcellen. Dit is belangrijk om de cel deling dieper in je opperhuid niet te belemmeren. Want door deze cel deling te belemmeren, ga je ook het natuurlijk afstotingsproces tegengaan. Je onderliggende cellen worden minder gevoelig voor prikkels en hebben ook nog eens een verminderde bloedsdoorstroming. Dit houdt in dat er ook minder voeding naar je cellen gaat. Door te scrubben, stimuleer je dus meteen ook je cel vernieuwing.

Door de betere bloedsdoorstroming en door het openstaan van je poriën kan je huid weer beter ademen. Ook je body- en gezichtscrème die je na het scrubben aanbrengt, worden beter opgenomen door je huid. Als resultaat krijgt je weer een gezonde en mooie huidskleur. De doffe, droge en schilferige huid verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Maar scrubben heeft nog meer voordelen. Door regelmatig te scrubben, zorg je er ook voor dat je dode huidschilfers je poriën niet verstoppen. Hierdoor hoopt talg zich niet op en zo vermijd je alvast een verstopte talgklier (of haarzakje). Een verstopte talgklier of haarzakje veroorzaken een bultje, ook cyste genoemd. Ook het ingroeien van haartjes wordt zo vaak vermeden.

Welke ingrediënten stop je in een scrub?

Als je zelf iets maakt, heb je het voordeel dat je er alleen iets insteekt waar je zelf volledig achterstaat. Door te werken met natuurlijke ingrediënten ga je net je huid voeden en niet extra belasten. Je kan een scrub ingrediënt toevoegen aan je zelfgemaakte douche olie, zeep bar of aan een plantaardige olie.

Plantaardige olie

Koudgeperste plantaardige oliën zijn sterk verwant aan onze natuurlijke zuurmantel en net daarom voeden, versterken en regenereren deze oliën onze huid. Dit alles is te danken aan de opname van de verschillende vetzuren in je olie door je huid. Deze vetzuren worden ondersteund door de vetzuur begeleidende stoffen zoals vitaminen, squalaan, flavonoïden, fosfolipiden, fytosterolen, …

Veel gebruikte oliën voor het maken van scrubs:

  • abrikozenpit olie (Prunus armeniaca)
  • amandel olie zoet (prunus amygdalus var. dulcis)
  • druiven pit olie (Vitis vinifera)
  • macadamia olie (Macadamia ternifolia)
  • zonnebloem olie (Helianthus annuus)

Vaak lees je ook dat er kokos olie gebruikt wordt voor het maken van scrubs. Zelf beveel ik het niet aan omdat ongeraffineerde kokos olie bij koudere temperaturen hard wordt en bij warme temperaturen vloeibaar. Het smeltpunt ligt immers rond de 25°C. Net daarom is het niet zo gemakkelijk om hiermee te werken. Natuurlijk bevat deze olie net omdat het ongeraffineerd is nog alle goede vetzuren. Het is een rijke bron aan antioxidanten en bevat veel vitamine E. De heerlijke kokos geur krijg je er nog eens extra bij. Kokos olie die altijd een vloeibare vorm heeft, is geraffineerd en ook veel van haar goede eigenschappen kwijt. Deze kan je dus maar beter vermijden.

Wat je wel kan doen met deze ongeraffineerde kokos olie is je insmeren na het scrubben. Deze olie trekt zeer goed in je huid, geurt heerlijk naar kokos en verzorgt je huid uitstekend.

Een extra tip: gebruik ook zeker geen al te dure plantaardige oliën vermits je ze na het scrubben weer afspoelt. Duurdere oliën kan je wel gebruiken om je achteraf mee in te smeren in de vorm van een bodycrème of puur.

Natuurlijke scrub ingrediënten

Er worden vaak verschillende ingrediënten toegevoegd aan een scrub maar dode zeezout blijft mijn absolute top 1.

Dode zeezout

Dit zout is een bijzonderheid onder de zouten. Het fijn tot grof korrelig zout voelt zeer vochtig aan en heeft vaak een licht gele tint. Bovendien bevat het een zeer hoog gehalte aan verschillende mineralen zoals kalium, magnesium, chloride, natrium, calcium, bromide, sulfaat, …

Het zijn natuurlijke zuiveraars, verwijderen toxinen, bevorderen je bloedsomloop en stimuleren je stofwisseling. Daar bovenop verstevigen deze zouten je huid en regelen ook je afschilfering en je talgproductie. Ook het genezend effect is bewezen. Door de diepe reiniging van je poriën en natuurlijk door de mineralen herstelt het je huid barrière en werkt het ook nog eens hydraterend.

Extra tip: gebruik fijn dode zeezout maar mocht je grof dode zeezout in huis hebben, doe het dan even in een vijzel om de korrel te verkleinen. Zo wordt het meteen veel aangenamer op je huid en kan je ook je gezicht ermee scrubben. Ik doe zelfs mijn fijn dode zeezout nog even in de vijzel want zo bekom ik meteen een scrub die veel aangenamer is 🙂

Havermout

Havermout bevat veel mineralen en vitaminen. Ook slijmstoffen, lecithine, zetmeel, linolzuur en fytosterolen zitten in je havermout. Dit is niet alleen zeer heilzaam bij inname maar ook uitwendig doet het veel goeds voor je huid.

Door al deze inhoudsstoffen werkt het verzachtend, kalmerend, ontsteking remmend en hydraterend. Het versterkt je huid en houden je pH-waarde op peil.

Havermout bevat ook saponinen en dit is een natuurlijke zeep(inhouds)stof uit de natuur. Saponinen die in contact komen met water beginnen (lichtjes) te schuimen. Hierdoor reinig je ook meteen je huid.

Om havermout te gebruiken in je scrubs kan je best de vlokken met een blender even verkleinen tot middel grof of fijn meel. Let op met veelvuldig gebruik van havermout in je scrubs want het zou je afvoer kunnen verstoppen.

Extra tip: je kan ook je havermout vlokken in een zakje steken en dichtbinden. Maak dit zakje nat en reinig hiermee je huid. Zo blijft alles uit je afvoer van je bad of douche. Je kan het ook gewoon in je bad leggen waardoor je een wellness creëert voor je huid met deze vlokken. Natuurlijk ga je al het goede van je havermout op je huid aanbrengen maar het scrubben zal je nu met iets anders moeten doen.

Scrubben is een wellness voor je huid - Kruidenwonder (1)

Koffie

Groene ongeroosterde koffiebonen bevatten een veel hoger gehalte aan goede inhoudsstoffen dan de geroosterde en gemalen koffiebonen die wij allemaal kennen en gebruiken. Vooral polyfenolen, OPC’s en chlorogeenzuur zijn belangrijk om je (huid)cellen te beschermen. Het zijn stuk voor stuk krachtige antioxidanten.

Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan door oxidatie (zuurstof). Dit proces gebeurt continu in je lichaam. Want laat nu juist zuurstof het gene zijn waar geen enkele cel in ons lichaam zonder kan. Deze vrije radicalen brengen schade toe aan onze cellen en hebben een agressieve werking. Dit komt omdat moleculen heel gemakkelijk met andere moleculen een reactie aangaan. Hierdoor volgt er een kettingreactie. Antioxidanten gaan vrijgekomen radicalen neutraliseren en onschadelijk maken. Zo worden onze (huid)cellen en DNA beschermt tegen verouderen en nog zoveel meer.

Deze groene ongeroosterde koffiebonen stimuleren ook de bloedcirculatie en zorgen er inwendig voor dat je huidcellen de nodige voedingsstoffen krijgen. Bovendien verhoogt het ook je vetverbranding waardoor het de werking tegen cellulite kan verklaren. Cellulite is een onschuldige ophoping van vet, vocht en afvalstoffen waardoor je huid onregelmatigheden vertoont zoals bobbeltjes en putjes. Het stimuleren van je bloedscirculatie is hierbij zeer gunstig.

Extra tip: drink eerst een heerlijk kopje van deze koffie en maak vervolgens een scrub van je groene ongeroosterde (of geroosterde) koffiebonen prut. Op deze manier heb je een dubbele werking. Wat je ook kan doen, is je koffie prut in je planten border strooien zo krijgen je planten meteen weer wat extra voeding. Maar ga er natuurlijk niet mee overdrijven.

Let wel op met te veel koffieprut voor je afvoer want het kan er namelijk van verstoppen.

Optioneel etherische olie

Etherische oliën zorgen voor een natuurlijke en aangename geur. Maar vergeet ook niet dat dit krachtige oliën zijn die bestaan uit meer dan 100 moleculen. Ben je zwanger, heb je een hoge of lage bloeddruk, … denk dan goed na over welke etherische olie je gaat gebruiken. Sommige EO’s zijn ook foto-sensibiliserend waardoor je de eerste uren de zon moet vermijden omdat je net extra gevoelig bent voor de stralingen van de zon.

Ikzelf vind in scrubs deze etherische olie een beetje overbodig. Natuurlijk kan je het toevoegen om je bloedsomloop te stimuleren maar door te scrubben, ga je dit al doen. Je zou ook kunnen werken met etherische oliën voor cellulite maar doordat je maar 1 keer per week of 1 keer per maand scrubt, zal je ook hiervan weinig resultaat ondervinden. Enkel je portemonnee zal hiervan verdunnen 🙁

Wil je toch werken met een etherische olie voor een bepaald probleem dan kan je die beter verwerken in je crème of anti-cellulite gel achteraf. Deze kan je dagelijks aanbrengen waardoor je wel betere resultaten boekt.

Natuurlijk is iedereen vrij om het wel of niet toe te voegen.

Scrub receptjes

Alvorens te starten altijd eerst je materialen ontsmetten!

Gebruik altijd een glazen potje met een dekseltje dat je luchtdicht kan sluiten!

Vind je de scrub te droog dan voeg je een beetje plantaardige olie extra toe. Is de scrub voor jou te nat dan voeg je wat extra scrub ingrediënten toe. Optioneel zou je ook nog 10 druppels etherische olie kunnen toevoegen.

Altijd alles goed door elkaar roeren met eventueel een lepel of een vork.

Je kan bij je scrub receptjes altijd nog kaoline (porceleinaarde / Kaolin / Bolus alba) toevoegen als extraatje. Kaoline is reinigend, mineraliserend, zuiverend, verzachtend en regenererend. Gebruik dan 1 maatje van 5 gram extra op je scrub recept.

Scrubben is een wellness voor je huid - Kruidenwonder (2)

Scrubben met dode zeezout

Scrubben is een wellness voor je huid - Kruidenwonder (3)
  • 5 maatjes fijn dode zeezout (doe het dode zeezout nog eens extra in een vijzel om te verkleinen)
  • 4 maatjes plantaardige olie

Het fijne aan dode zeezout is buiten al het goede dat dit zout al doet voor je huid terwijl je scrubt dat het ook nog eens oplost in je bad. Zo creëer je meteen je eigen wellness bad. Ik voeg zelf minstens 1 maal per week 100 tot 150 gram dode zeezout toe aan mijn badwater.

Grof dode zeezout gebruik je enkel voor je voeten, ellebogen en knieën vermits deze delen van je lichaam een dikkere opperhuid hebben.

Scrubben met havermout

Scrubben is een wellness voor je huid - Kruidenwonder (4)
  • 5 maatjes havermout meel
  • 5 maatjes plantaardige olie

Havermout vlokken vallen snel van je huid. Vermaal daarom deze vlokken in een blender tot fijn (of middel grof) meel.

Aangezien je gezicht het gevoeligste is, neem je best een fijne scrub korrel zoals havermout meel maar ook koffie om je gezicht mee te verwennen. Gebruik je dode zeezout maak het dan eerst ultra fijn.

Scrubben met koffie

Scrubben is een wellness voor je huid - Kruidenwonder (5)
  • 5 maatjes koffie prut
  • 4 maatjes plantaardige olie

Koffie is fijn van structuur en aangenaam op je huid om te gebruiken. Het jammere hiervan is dat het niet in je badwater oplost.

Scrub mix

Scrubben is een wellness voor je huid - Kruidenwonder (6)
  • 1 maatje dode zeezout
  • 1 maatje koffie
  • 1 maatje havermout
  • 2 maatjes plantaardige olie

Wil je al het goede in één potje dan maak je een heerlijke mix. Zo profiteer je meteen van al het goede dat deze ingrediënten te bieden hebben. Je huid zal je er zeker dankbaar voor zijn.

Hoe vaak moet je scrubben?

Een goede scrub maakt je huid weer gezond en stralend en laat de doffe teint verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het stimuleert dus je cel vernieuwing en je bloedsdoorstroming en verstevigt zo je huid. Bovendien zorgt het ook nog eens voor een algemene ontspanning.

Scrubben hoeft niet elke dag want dan droogt je huid net uit. Het is beter om 1 maal per week te scrubben of zelfs maar 1 maal per maand. Je scrubt als het ware alle dode huidcellen en onzuiverheden van je huid.

Door te werken met plantaardige ingrediënten en geen chemische rommel zal je huid je er achteraf voor belonen.

Scrubben maakt je huid zacht en glad door het verwijderen van dode huidcellen. Bovendien bevat je scrub plantaardige oliën, natuurlijke scrub en eventueel EO die ook een geweldig goede invloed hebben op je huid. Je maakt als het ware je eigen wellness in je badkamer.

Door het scrubben ga je ook sneller en egaler bruinen door de zon.

Vermijdt absoluut de etherische olie van pepermunt in je scrubs want deze etherische olie werkt verkoelend. Dit sterk verkoelend effect kan leiden tot een koude shock met alle gevolgen van dien (eventueel de dood)!

Hoe gebruik je deze scrubs?

Reinig eerst je huid met een micellair water, douche olie of zeep bar. Want alvorens je gaat scrubben, is het belangrijk dat je huid nat en gereinigd is. Best gebruik je al warm water want dit zorgt ervoor dat je poriën al gaan openstaan waardoor je scrub nog beter en dieper zal inwerken.

Scrubben doe je altijd zachtjes en zeker niet hard of ruw want dan beschadig je juist de onderliggende huidlaag met nieuwe huidcellen en dit wil je natuurlijk vermijden.

Maak tijdens het scrubben zachte, cirkelvormige bewegingen en neem hiervoor je tijd. Scrub ongeveer 30 à 60 seconden op dezelfde plaats.

Spoel je huid na het scrubben af met lauw tot warm water maar vermijdt heet water.

Dep je na het douchen of het baden droog. Je zal voelen dat de plantaardige olie heerlijk je huid voedt waardoor het niet droog en trekkerig aanvoelt.

Nu je poriën goed open staan is het leuk om je huid en gezicht te verwennen met een:

  • oogcontouren serum
  • bodycrème
    • komkommer crème
    • vitamine C crème
  • plantaardige olie
    • rozenbottel olie
    • duindoorn olie
    • teunisbloem olie
  • anti-cellulite gel
  • eelt crème

Eindconclusie

Wil je een huid die onweerstaanbaar straalt dan is zachtjes scrubben de oplossing voor jou. Je stimuleert niet alleen het natuurlijke herstel van je huid maar zorgt ook nog eens voor een betere doorbloeding. Je droge, doffe en schilferige huid verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Mocht je nog met vragen zitten, stel ze gerust en ik help je graag verder 🙂

Scrubben is een wellness voor je huid - Kruidenwonder (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 5725

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.