Koning Willem-Alexander-school (Waddinxveen) | Scholen op de kaart (2024)

Willem de Zwijgerlaan 53 2741 DB Waddinxveen

  • Koning Willem-Alexander-school (Waddinxveen) | Scholen op de kaart (1)
  • Koning Willem-Alexander-school (Waddinxveen) | Scholen op de kaart (2)
  • Koning Willem-Alexander-school (Waddinxveen) | Scholen op de kaart (3)
  • Koning Willem-Alexander-school (Waddinxveen) | Scholen op de kaart (4)
  • Koning Willem-Alexander-school (Waddinxveen) | Scholen op de kaart (5)
  • Basisonderwijs
  • Protestants-christelijk
  • 238 leerlingen
  • Download de Schoolgids

In het kort

Toelichting van de school

De Koning Willem-Alexanderschool geeft u op de volgende pagina's inzicht in wie wij zijn.

De Koning Willem Alexanderschool is een schitterende school met een grote diversiteit aan kinderen. Een prachtige afspiegeling van de maatschappij. Onze school is een open-christelijke school, waar kinderen met plezier naar toe gaan. Begrip voor verschillende opvattingen binnen de christelijke traditie en een respectvolle houding ten opzichte van andere godsdiensten passen hierbij. Als school willen we een gemeenschap zijn volgens de principes van De Vreedzame School. Bij ons werken we met de jaarklassen, waarbij we binnen de klassen met niveauverschillen werken.

Missie en visie

  • Wat is de missie en visie van deze school?

    Onze missie is verwoord in de uitgangspunten van onze Stichting SPCO-LEV. Wij verwijzen daarvoor naar de site van onze stichting.

    De KW-A is een plek waar elk kind zich veilig voelt en waar we werken vanuit onze christelijke identiteit. In de school en daarmee in de klas realiseren wij een positief klimaat waarin we de kinderen leren omgaan met elkaar en elkaars verschillen. School ben je samen!

    In de klassen houden we rekening met de verschillen in het ontwikkelingsniveau van de kinderen. We dagen de kinderen uit en zorgen dat zij kunnen groeien in hun ontwikkeling. We willen een hoge mate van zelfstandigheid en eigenaarschap stimuleren.???Elke leerling heeft recht op onderwijs passend bij zijn ontwikkeling en onderwijsbehoeften en gericht op zijn ontwikkelingsperspectief. We volgen de leerlingen in hun ontwikkeling en stimuleren hen in hun groei. Als blijkt dat leerlingen zich in gedrag en/of leerprestaties niet adequaat ontwikkelen, worden er stappen ondernomen. We stemmen het niveau in de klas af op het niveau dat een kind uitdaagt.??We hebben betrokken leerkrachten, onderwijsassistenten en vrijwilligers die met elkaar op een positieve manier vormgeven aan die differentiatie waarbij onderwijs in de eigen groep het uitgangspunt blijft.?

    Vanuit onze kernwaarden: betrokkenheid, betrouwbaarheid, respect, verantwoordelijkheid en (talent)ontwikkeling ontwikkelen wij ons onderwijs.

  • Op welke manier geeft deze school invulling aan de identiteit?

    De Koning Willem-Alexanderschool is een open protestants-christelijke school. Dat betekent dat wij werken vanuit onze christelijke geloofsovertuiging. Wij zijn een open school en ieder kind is welkom, ongeacht levensbeschouwing of kerkelijk meeleven. Wij verwachten van de ouders dat zij het christelijke karakter van de school respecteren. Van kinderen verwachten wij deelname aan activiteiten rondom de identiteit. In de klassen vertellen of lezen wij uit de bijbel. Hierna praten wij over de verhalen van toen die ons nu ook nog wat te zeggen kunnen hebben. Daarbij komen thema’s aan de orde zoals; vergeving, vertrouwen, hopen, omzien naar elkaar, veranderen. Daarnaast zingen en bidden wij met de kinderen.Wij vieren op onze school de christelijke feesten zoals het Kerst- en Paasfeest. Het kerstfeest wordt afwisselend in de kerk of op school gevierd. Wij besteden uiteraard ook aandacht aan andere godsdiensten of levensbeschouwingen jaarlijks wordt er een kerk- & schooldienst georganiseerd samen met de PKN Kerken in Waddinxveen.

    We zijn quaorganisatie een modern-klassieke school.Klassiek betekent dat we volgens het jaarklassensysteem werken omdat we de vaste groep en de eigen vaste leerkrachten cruciaal achten voor de pedagogische ontwikkeling van een kind. Een leerkracht is in de eerste plaats pedagoog die een band met de groep opbouwt. In een samenleving die steeds verder digitaliseert blijven de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen hun kracht behouden. Wij vinden het dan ook belangrijk dat kinderen een goede instructie krijgen over de basisleerstof.Wij gebruiken hiervoor het EDI-model. Expliciete Directe Instructie (EDI) is een bewezen aanpak om de leseffectiviteit te verhogen en te zorgen voor succeservaringen en betere leerprestaties bij alle leerlingen.

    In het lesgeven heeft coöperatief werken en leren leren en bewegend leren een belangrijke plek. Coöperatieve werkvormen maken de lessen afwisselend en intensief op een ontspannen manier. Bewegend leren zorgt ervoor dat de kinderen in afwisselende omgevingen op een bewegende manier leren. Leerlingen leren om op een gelijkwaardige manier samen te werken en leren hierdoor elkaar beter kennen en waarderen.

    We zijn een school van structuur, orde en rust. Dat ziet u al hoe we ’s morgens naar binnen gaan. De leerkrachten van de groepen 3 – 8 wachten de kinderen buiten op het plein op en gaan dan in rustig in een rij met de kinderen naar binnen. Kinderen van groep 1 en 2 worden gewoon door hun ouders binnengebracht naar de klas. We hebben duidelijke klassenafspraken die we jaarlijks opnieuw samen vaststellen. ‘Zo willen we het samen hebben!’ We geven ruimte aan kinderen maar we vragen en krijgen ook respect voor ons als leerkrachten.

    Wij zijn een Vreedzame School. Dat wil zeggen dat wij dezelfde aanpak van gedrag hanteren in alle groepen. De Vreedzame School is een methode voor sociale competentie en democratisch burgerschap, die wij hiervoor gebruiken. Hierin leren we de leerlingen regels als ’Iedereen hoort er bij’, of ’bij ons is het veilig voor elk kind’. Daardoor ontstaat er een gemeenschappelijke gedragscultuur van ‘zo doen wij dat hier’. We geven wekelijks lessen die qua onderwerp door heel de school op elkaar zijn afgestemd. Hierdoor spreken we eenzelfde taal, kinderen leren elkaar opstekers geven, leren hoe je ruzies oplost, hoe we wél en niet met elkaar omgaan, hoe we pesten uitbannen en hoe we zelf problemen kunnen oplossen (mediation door kinderen). Kinderen voelen zich verantwoordelijk voor elkaar en voor de gemeenschap en staan open voor de verschillen tussen mensen.Tijdens pauzes wordt gewerkt met mediatoren. Dit zijn leerlingen uit groep 6/7/8 en herkenbaar door een hesje wat zij dragen. Zij lopen rond in pauzes/op het plein en zijn voor leerlingen aanspreekpunt als er iets gebeurt. Er is een rooster wanneer wie wordt ingezet. De leerkracht blijft verantwoordelijk en leerlingen ondersteunen. De mediatoren uit 6/7/8 sluiten ook aan bij de andere pauzes. Ze missen hierdoor geen onderwijstijd (pauzehap buiten).

    We hebben oog voor het individuele kind. We stemmen het niveau in de klas af op het niveau dat een kind nodig heeft of uitdaagt. In de grote groep waar mogelijk, maar ook in een kleine groepje of individueel waar nodig. De eigen leerkracht heeft de regie over die verschillende niveaus, daarin bijgestaan door onze intern begeleiders. We hebben betrokken leerkrachten, onderwijsassistenten en vrijwilligers die met elkaar op een positieve manier vormgeven aan die differentiatie waarbij de eigen groep het uitgangspunt blijft. Waar mogelijk blijft een kind in de groep maar soms wijken we daarvan af omdat we op een andere manier het onderwijs beter kunnen laten passen aan de leerling. Een voorbeeld daarvan is de plusklas, waar een aantal kinderen één keer per week heengaat en waar we uitdagend onderwijs bieden voor kinderen met andere onderwijsbehoeften.

    We vinden de relatie tussen kinderen en leerkrachten en tussen leerkrachten en ouders cruciaal. Wij investeren gericht in de pedagogische rol van de eigen leerkracht. Dat kan ‘m zitten in de handdruk voor ieder kind aan het begin en einde van de dag, maar ook aan dat telefoontje als je ziek bent, of aan die extra aandacht als het even niet gaat. Wij vinden het belangrijk dat er vertrouwen is tussen ouders, kind en school. Om deze reden investeren we in het persoonlijke verhaal van leerlingen en ouders en proberen we leerling en ouders te ondersteunen.

Kenmerken van de school

  • Christelijk onderwijs
  • Leren van én met elkaar
  • Vreedzame School
  • Zorg voor kinderen
  • Enthousiast en betrokken team

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Toelichting van de school

De KW-A staat in een gemengde wijk in Waddinxveen-Noord. Dat betekent dat onze school een heel divers publiek aan leerlingen kent. Er zitten leerlingen van de wat hogere middenklasse, van doorsnee middenklasse en van de sociale huursector. Ongeveer 10% van de leerlingen heeft een niet westerse achtergrond.
Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
238
Landelijk gemiddelde
214

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Schooltijden en opvang

Bij schooltijden en opvang wordt getoond hoe de school de schooldag inricht. Zichtbaar is welk rooster de school hanteert en welke vrije dagen en vakanties er zijn. Daarnaast is te zien of er voor- of naschoolse opvang is georganiseerd en zo ja, hoe en waar dat geregeld is.

Veelgestelde vragen

  • Alles wat je wilt weten over de opvang:

    Hoe wordt opvang geregeld?

    Opvang voor schooltijd
    Tussenschoolse opvang
    • Er is geen opvang
    Opvang na schooltijd

    Waar vindt de opvang plaats?

    Opvang voor schooltijd
    In het schoolgebouw
    Tussenschoolse opvang
    Er is geen opvang
    Opvang na schooltijd
    In het schoolgebouw

    Zijn er kosten voor de ouders?

    Opvang voor schooltijd
    Ja
    Tussenschoolse opvang
    Er is geen opvang
    Opvang na schooltijd
    Ja
  • Wanneer zijn de vrije dagen en schoolvakanties?

    VanTot en met
    Herfstvakantie24-10-202228-10-2022
    Kerstvakantie26-12-202206-01-2023
    Voorjaarsvakantie27-02-202303-03-2023
    Meivakantie24-04-202305-05-2023
    Zomervakantie10-07-202318-08-2023
  • Is er opvang tijdens vrije dagen en schoolvakanties?

    Ja

    Toelichting

    De complete opvang van leerlingen buiten de schooltijden gebeurt door één organisatie namelijk Quadrant Kinderopvang.

    Zij regelen ook de kinderopvang van 0- 4 jaar en de peuterspeelzaal-opvang van 2,5 tot 4 jaar.

  • Wie is op welke momenten bereikbaar?

    DagenTijden
    DirectieDinsdag t/m vrijdag07.30 - 17.00 uur
    Intern BegeleiderMaandag t/m woensdag07.30 - 17.00 uur
Weergave Schooltijden en opvang

Welk rooster hanteert deze school?

Vijf gelijke dagen model

vijf identieke schooldagen zonder vrije middag

Opmerkingen bij het rooster
MaandagVSO en BSO in het pand verzorgt door Quadrant
Dinsdag
WoensdagGroep 1 is op woensdag vrij
Donderdag
Vrijdag

Handige informatie

  • Op welke manier worden ouders betrokken bij deze school?

    We betrekken ouders bij ons onderwijs. Ouderbetrokkenheid is meer dan ouderpaticipatie, waarbij ouders hand- en spandiensten verlenen. Uit onderzoek blijkt dat als ouders meer betrokken worden bij school, dit de kwaliteit van het onderwijs ten goede komt.

    De driehoek ouder, kind en leerkracht zijn van belang in ons onderwijs, samen werken aan het belang van het kind.
    We hebben een aantal momenten in het schooljaar waarin we met elkaar in gesprek gaan:

    • Oudervertelgesprekken aan het begin van het schooljaar
    • 3 keer, 10 minuten gesprekken waarin we de voortgang en welbevinden bespreken
    • Koffie momenten waarbij directie in gesprek gaat met ouders
    • Inloopmomenten in de ochtend
    • MR en OR
  • Op welke manier informeert deze school de ouders?

    • Oudervertelgesprekken aan het begin van het schooljaar
    • 3 keer, 10 minuten gesprekken waarin we de voortgang en welbevinden bespreken
    • Nieuwsbrief van de school, klassenbrief van de groep
    • Rapport gaat twee keer mee naar huis

    De communicatie met en naar ouders gaat via BasisOnline. Dit is een ouderportaal waarin ouders:

    • foto's kunnen bekijken
    • de nieuwsbrief kunnen lezen
    • zich kunnen inschrijven voor een oudergesprek
    • berichten sturen naar de leerkrachten
    • berichten ontvangen van de leerkrachten
    • kinderen kunnen ziekmelden en/of verlof kunnen aanvragen
  • Hoe kunnen ouders meedenken en -praten over het beleid?

    Ouders praten mee via:

    • Ouderraad
    • Medezeggenschapsraad
  • Wat is de klachtenregeling?

    Bij klachten en onvrede is er een stappenplan dat u doorloopt. Mocht het niet opgelost zijn dan neemt u de volgende stap.

    • overleg met de leerkracht van uw kind
    • overleg met de directeur
    • overleg met de interne contactpersoon
    • inschakeling van de externe vertrouwenspersoon
    • indienden van de klacht bij de Landelijke Klachtencommissie
  • Bij welke activiteiten werkt de school samen met ouders?

    Ouders worden ingezet bij begeleiding van excursies, organiseren van kinderactiviteiten, uitleen schoolbibliotheek, bijzondere feesten etc.

    Ze zitten daarnaast in de MR of OR.

  • Wat is de hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage?

    €35,00

    Wat wordt met dat geld gedaan?

    • Kerst
    • Sinterklaas
    • Sportdag, schoolfeest

    Zijn er overige vrijwillige schoolkosten?

    Ja

    Wat wordt daarmee betaald?

    Schoolreis ongeveer (€ 30,-) en schoolkamp groep 8 ongeveer (€ 85,-)

    Extra informatie over ouderbijdrage

    Stichting Leergeld: Elk kind mag meedoen! Voor ouders voor wie de bijkomende kosten van school te hoog zijn, kan er een aanvraag gedaan worden in de tegemoetkoming van die kosten. U kunt dan denken aan de kosten van de ouderbijdrage, schoolreis of schoolkamp maar ook aan een bijdrage voor een fiets of aan het regelen van een laptop. Meer hierover kun u lezen op onze website onder Ouders /Stichting Leergeld of navragen bij de directie. U moet elk jaar opnieuw aangeven of u van dit aanbod gebruik wilt maken. Uw situatie kan immers veranderd zijn.

  • Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?

    Over schoolverzuim

    Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.

    Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
    • bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
    • bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
    • voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.

    Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.

    Hoe melden ouders hun kind ziek?

    Via de ouder-app.

    Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?

    Op papier en via de ouder-app
  • Wat is het toelatingsbeleid?

    Procedure aanmelden en inschrijven nieuwe leerlingen

    Wanneer u overweegt om uw kind bij ons op school aan te melden dan neemt u contact op met de directie. Wij vinden het belangrijk om voorafgaand aan de formele inschrijving een informatief gesprek te houden. Tijdens het kennismakingsgesprek (alleen bij het eerste kind) krijgt u informatie over de school en laten wij u de school zien. U krijgt dan even een 'kijkje in de keuken' van de school. Natuurlijk is er alle gelegenheid om vragen te stellen. Wanneer uw kind extra ondersteuning nodig heeft bespreken we dit tijdens het kennismakingsgesprek. Aan het eind van het gesprek krijgt u het aanmeldformulier. Wanneer er geen bijzonderheden zijn, krijgt u een bevestiging van de inschrijving en is uw kind aangemeld op de KW-A.Is uw zoon/dochter aangemeld, dan krijgen jullie vier tot zes weken vóór de plaatsingsdatum een uitnodiging van de groepsleerkracht om in de klas te komen wennen. Er zal dan ook een intakegesprek plaats vinden zodat jullie kennis kunnen maken met de leerkracht. Wanneer er bijzonderheden in de ontwikkeling zijn horen wij dit ook graag, zodat de intern begeleider kan aansluiten bij de gesprekken.Van vierjarige kinderen verwachten wij dat zij zindelijk zijn als zij bij ons op school komen en dat zij zelfstandig naar het toilet gaan. Ook is het wenselijk dat zij zelf de jas aan- en uit kunnen trekken en zelfstandig kunnen eten en drinken.

Waar wonen de leerlingen van deze school?

In welk postcodegebied wonen de leerlingen van deze school?

PostcodegebiedAantal leerlingenPercentage
274111447,9%
274210945,8%
274372,9%
277152,1%
2583<5
2803<5
2914<5

Sociale veiligheid op deze school

Toelichting van de school

Sociale veiligheid en gevoel voor competentie zijn voorwaardelijk voor alle leren. Vandaar dat we investeren in een veilig en open schoolklimaat door wekelijks een les uit onze methode De Vreedzame School te geven en deze lessen ook in te plannen in de jaarplanning. In schooljaar 2021-2022 hebben we de nieuwe versie van de methode aangeschaft en ook opnieuw teamscholing gedaan.Vanaf groep 6 meten wij o.a. via de kinderen het welbevinden van kinderen via de methode SCOL.

Onze school kiest er voor om geen apart pestprotocol te hanteren. Onze aanpak van grensoverschrijdend gedrag (waaronder pesten) realiseren we door de wekelijkse lessen uit De Vreedzame School en het hanteren van het Stappenplan Grensoverschrijdend Gedrag.

  • Schoolveiligheidsplan
  • Anti-pestprotocol
  • Meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld
  • KwaliteitskaartMeldcodeKWA1 (pdf)
  • Welk anti-pestprogramma wordt gebruikt?

    Op onze school wordt als anti-pest programma De Vreedzame School ingezet.

    Daarbij wordt als school een algemene grondwet gebruikt als uitgangspunt. Daarvan afgeleid worden er groepsregels gemaakt die in elke groep ophangen.

    In alle groepen worden rond de thema's van De vreedzame School (DVS) wekelijks vaste lessen gegeven en oefeningen gedaan. DVS staat voor 0.45 uur per week op het rooster. In de eerste twee schoolweken worden elke dag lessen gegeven rond het thema 'Wat voor groep willen we zijn?' Thema's die langs komen zijn bijvoorbeeld:

    • Omgaan met conflicten
    • Omgaan met emoties
    • Lentekriebels (omgaan met seksualiteit en diversiteit)
    • De eigenheid van je lichaam
    • Complementen geven en nee zeggen

    In de hogere groepen worden mediators vanuit de kinderen opgeleid en ingezet. Daarnaast hebben we een leerlingenraad.

  • Hoe toetst de school de sociale veiligheid?

    De school monitort de sociale en fysieke veiligheid met een vragenlijst afgenomen door/via: via de Methode SCOL en via de Tool van Vensters.

    Toelichting van de school

    Elk jaar nemen wij via 'SCOL' de veiligheidsbeleving af. In groep 3 t/m 5 via de score van de leerkrachten. In groep 6 t/m 8 naast de score van de leerkrachten ook via de score van de kinderen. Wij bespreken de uitkomsten intern en schrijven een analyse die we delen met de inspectie.Naar aanleiding hiervan gaan wij in gesprek met leerlingen en de klas en ondernemen wij acties waar nodig.Daarnaast bespreken we de uitkomensten tijdens de 10 minuten gesprekken met ouders.

    Onze gedragsspecialist neemt de initiatieven voor bovengenoemde zaken en wordt bij acute gevallen geraadpleegd en om advies gevraagd.

  • Wie is de anti-pestcoördinator of vertrouwenspersoon?

    Anti-pestcoördinator

    Mevr. de Sain

    Stuur een e-mail

    Vertrouwenspersonen

    Mevr. Klaasse

    Stuur een e-mail

    Mevr. de Sain

    Stuur een e-mail

Koning Willem-Alexander-school (Waddinxveen) | Scholen op de kaart (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jerrold Considine

Last Updated:

Views: 6403

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerrold Considine

Birthday: 1993-11-03

Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

Phone: +5816749283868

Job: Sales Executive

Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.