Mestni vodnik: Sofija, Bolgarija - Lahkih nog naokrog (2024)

Bolgarija na splošno je nekako prezrta evropska država. Njena severna soseda Romunija se turistično hitro razvija, južna soseda Grčija pa je itak “must-see” destinacija skoraj vsakega popotnika. Kaj pa Bolgarija tam vmes? Nihče ne ve kaj dosti o njej, a vseeno skriva marsikateri biser. Sofija, njeno glavno mesto je že prvi tak neodkrit biser. Precej veliko mesto (ima več kot milijon prebivalcev) je zaznamovano z otomansko in socialistično arhitekturo, ki ji nekako dasta obliko in podobo. Iz te sive gmote stavb pa štrli kip Sv. Sofije, zavetnice mesta in dela Sofijo nekoliko prijaznejšo in prijetnejšo za obiskovalce.

Sv. Sofija. zavetnica mesta Sofija

Za nas je Sofija prestavljala postanek na poti do bolgarske Sončne obale. Z avtom smo se v enem dnevu peljali iz Ljubljane do Sofije, si dva dni ogledovali mesto, nato pa jo krenili dalje proti Črnemu morju.

Vsebina

Kako do Sofije?

Sofija je od Ljubljane oddaljena dobrih 900km, kar pomeni 10h vožnje plus vse čakanje na številnih mejah (slovensko – hrvaška, hrvaško – srbska in srbsko – bolgarska). Če ne načrtujete daljšega potovanja po Bolgariji, se potovanje z avtomobilom do Sofije ne splača.

Verjetno je trenutno najbolj ugodna možnost let z Ryanairom iz Trevisa. WizzAir leti iz Bratislave, Milana, Bologne ali Budimpešte, iz Ljubljane pa ima Adria direktne lete v Sofijo, vendar so večinoma dosti dražji od prej naštetih nizkocenovnikov.

Kako po Sofiji?

Sofija ima dokaj dobro urejen javni prevoz. Imajo dve liniji metroja, od tega ima ena povezavo z letališčem, kar je zelo prikladno, če boste v Sofijo leteli. Vozovnice za metro stanejo 1,6 BGN (bolgarskih levov, kar je približno 0,8€). Kupiti jih je potrebno v kioskih ali na avtomatih na metro postajah. Ko enkrat vstopite na metro, morate vozovnico validirati.

Poleg metroja imajo v Sofiji tudi avtobuse, tramvaje in “trole” – to so avtobusi na električni pogon. Ne se prestrašit, če je katero izmed prevoznih sredstev kot iz srednjega veka 😀

Glavne turistične znamenitosti so v Sofiji dokaj skupaj, zato morda javnega prevoza niti ne boste potrebovali. Mi smo večino mesta prepešačili.

Travmaj v Sofiji

Kje spati?

Sofija še ni preveč turistično mesto, zato so nastanitve relativno poceni in jih ni težko dobiti. Mi smo bivali v hostlu 10 Coins Hostel Sofia, ki je imel možnost brezplačnega parkirišča za naš avto. V kolikor iščete zasebno sobo ali apartma, predlagava, da pogledate na AirBnb.com, kjer je ponudba ugodnih stanovanj ogromna.

Kaj si pogledati v Sofiji?

Za začetek midva vedno predlagava udeležbo na Free Walking Tour. Na ta način obiskovalci vidimo osnovne turistične znamenitosti, slišimo zanimive zgodbe o mestu in trenutno stanje v državi. Domače vodiče pa potem pogosto vprašava še za nasvete, kje kaj dobrega pojesti in kaj si še ogledati.

Kip sv. Sofije

Kip svete Sofije so postavili šele nedavno – leta 2000 in z njim nadomestili Leninov kip v središču mesta. Kljub temu, da naj bi kip predstavljal svetnico Sofijo, so med domačini številne polemike, ali je upodobljena ženska res svetnica, saj menda deluje preveč erotično. Zato njen izvor rajši pripisujejo ali poganskim časom ali pa helenističnim. Sv. Sofija predstavlja modrost in preudarnost, kar je razvidno iz sove, ki ji sedi na rami.

Sv. Sofija s sovo na rami stoji sredi prometnega križišča.

Katedrala sv. Aleksanda Nevskega

Drugi simbol mesta je katedrala Aleksandra Nevskega (Alexander Nevsky), ki je druga največja pravoslavna cerkev na Balkanu (prehitela so je katedrala Sv. Save v Beogradu). Zanimivo, da cerkev ni iz srednjega veka, tako kot je večina cerkva pri nas, pač pa so jo gradili v začetku 20. stoletja (dokončana je bila 1912). Aleksander Nevski je bil ruski princ in cerkev je bila postavljena v spomin na številne ruske (pa tudi ukrajinske, beloruske in bolgarske) vojake, ki so padli v rusko- turški vojni. Po tej vojni je Rusija pomagala Bolgariji, da se je osvobodila turške nadvlade in je pomemben mejnik v bolgarski zgodovini.

PREBERI ŠE Recept: Šopska solata - Bolgarija

Zanimivo, tekom 1. svetovne vojne sta se Rusija in Bolgarija bojevali na nasprotnih straneh, zato so tudi cerkev preimenovali in posvetili sv. Cirilu in Metodu. Po končani vojni pa so cerkvi spet vrnili prvotno ime.

Glavna znamenitost Sofije: katedrala Aleksandra Nevskega

Narodno gledališče Ivana Vazova

Gledališče je kar kičasto lepa stavba v neoklasičnem stilu in izvira iz začetka 20.stoletja. Gledališče je ime dobilo po avtorju prve igre, ki so jo odigrali v ravno odprtem gledališču.

Stavba je zanimiva predvsem od zunaj. Pred pročeljem je manjši park s fontanami in kipi, kar ustvarja prijetno vzdušje in je idealen kraj za krajši počitek ali malico med ogledovanjem mesta.

Načičkano lepo narodno gledališče v Sofiji

Narodna galerija

V bližini gledališča je še ena zanimiva stavba: Narodna galerija Bolgarije. Nismo imeli časa, da bi si jo pogledali od znotraj, a mene je najbolj navdušila streha: med dimniki so napeljane notne črte in na njih stojijo note, iz dimnikov pa gledajo vratovi godal. Sprva sem mislila, da je to njihova opera ali filharmonija, a se je izkazalo za stavbo umetnostne galerije, kar je pravzaprav še bolj smiselno 🙂

Ali vidite note med dimniki?

Narodna palača kulture

Narodna palača kulture je tako kot naše gospodarsko razstavišče: socialistični razstavni prostor, zgrajen v 80. letih – torej je tudi zunanjost času in režimu primerna: oglata, sivkasta, robustna bi lahko rekla. Na pročelju je veliko bronasto sonce, ki naj bi predstavljalo bolgarsko tradicijo in da morda nekoliko prijetnejši pridih.

Kompleks je ogromen in gosti številne razstave, koncerte in druge prireditve. Za naključnega mimoidočega je stavba zanimiva ponoči, ko je osvetljena z različnimi barvami ali pa na Silvestrovo, ko se glavno praznovanje v Sofiji odvija ravno tukaj, v parku pred stavbo Narodne palače kulture. In seveda, park! To je kraj, kamor se hodijo domačini sprehajati in tukaj se da doživeti nekaj lokalnega utripa.

Centralna tržnica

Centralna tržnica ali Tsentralni Hali (angleško Central Sofia Market Hall) je velika pokrita tržnica v samem centru Sofije in je kraj, kjer lahko kupite veliko sveže, domače zelenjave ali sadja po relativno nizkih cenah. Za navdušence nad arhitekturo ali umetnostjo pa je vredno omeniti tudi zunanjost stavbe, ki naj bi bila odličen primerek neo-baročnega stila – zame, nepoznavalca je le lepa stavba 🙂

Centralna tržnica v Sofiji

Sofija je mesto, ki še čaka, da ga ljudje odkrijejo. Cene so nizke, hrana odlična, ljudje so prijazni, ker govorijo slovanski jezik, se da kaj zmeniti tudi “po naše”, predvsem pa ima tako prijetno vzdušje. Meni se je zdelo kot Beograd pred nekaj leti. Veliko mesto, ki mu kraljuje pravoslavna katedrala, sicer pa je polno socialističnih stavb, nočno življenje je odlično, prav tako pa imajo v Sofiji veliko kavarn in parkov za ležerno posedanje in uživanje v mestnem utripu.

Predlagam, da Sofijo obiščete čim prej, dokler je še pristna in ne prenasičena s turisti.

Bolgarijamestni vodnikmesto

Mestni vodnik: Sofija, Bolgarija - Lahkih nog naokrog (8)

Katarina

Katarina je avtorica večine prispevkov na blogu Lahkih nog naokrog. Po izobrazbi je doktorica biokemije in molekularne biologije, ampak njena strast je odkrivanje sveta in opazovanje bioloških procesov ter geografije v živo po svetu. Katarina potuje že od malih nog - najprej skupaj s starši, kasneje s prijatelji, sedaj pa večinoma z Rokom (z izjemo kakšnega solo potovanja). Poleg pisanja bloga, uživa tudi v sami organizaciji potovanj (iskanje ugodnih letalskih kart je njen hobi, z njim pa pomaga številnim prijateljem in znancem privarčevati kakšen evro). Na potovanjih jo najbolj zanimajo narava, živali in gore, ker pa je izredno zgovorna tudi zelo hitro uspe navezati stik z domačini.

Mestni vodnik: Sofija, Bolgarija - Lahkih nog naokrog (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated:

Views: 6280

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.